ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ – ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

Μια τοπική στρατηγική, που καινοτόμες σκέψεις και δράσεις, στοχεύουν σε μια βιώσιμη αναβαθμισμένη τοπική κοινωνία. Η προώθηση καινοτόμων ιδεών και καινοτόμων δραστηριοτήτων, αποτελούν προσόν και δίδουν προσθετική αξία, σε κάθε δημοκρατική και αναβαθμισμένη κοινωνία. Η κοινωνική συμμετοχή και δράση μέσα από την κοινωνία ενεργών πολιτών, μπορεί να εμπνεύσει τοπικό όραμα και σχεδιασμό του προσανατολισμού, μιας βιώσιμης ανάπτυξης για τον τόπο.

Ο σχεδιασμός θα μπορέσει να αξιοποιήσει τα τοπικά ¨συγκριτικά ¨πλεονεκτήματα που διαθέτουμε, τη γεωγραφικής μας ιδιαιτερότητα, τα τοπικά μας προϊόντα, την ιστορία και τον πολιτισμό μας, ώστε ο τόπος μας νάνε βιώσιμος και ελκυστικός ως τόπος εγκατάστασης, για μας, τα παιδιά μας και τον παγκόσμιο πολίτη.

Δράσεις :

A. Προώθηση της υγιεινής πόλης και χωριού.

1.Προώθηση στρατηγικών για διαχείριση καθαριότητας, απορριμμάτων, υγιεινών αποχετευτικών συστημάτων.

2.Διαχείριση υδάτινων πόρων σε συνδυασμό με το υπάρχον υδραγωγείο.

3.Προώθηση της τοπικής διατροφής:

α. οικολογική προσέγγιση για υγιείς πολίτες

β. σαν τοπικό συγκριτικό πλεονέκτημα, με πιστοποίηση της ποιότητας των τοπικών προϊόντων, ώστε να αποκτήσουν ταυτότητα, σαν στρατηγική επιλογή για τοπική αναπτυξιακή πολιτική.

4.Προώθηση ορθής ρυμοτομίας και συγκοινωνιακής μελέτης, με μακέτα- σχεδιασμό διαμόρφωσης μιας ανθρώπινα προσπελάσιμης πόλης του ΝΕΟΥ ΒΑΡΝΑΒΑ. με προώθηση περιπατητικής και ποδηλατοδρομικής υποδομής, με στόχο:

α. βιώσιμη κινητικότητα, για υγιείς πολίτες,

β.περιπατητικό και ποδηλατικό τουρισμό (χειμερινός τουρισμός) (αξιοθαύμαστα μονοπάτια, πηγές εξαίρετου φυσικού κάλους, σπηλιές, παλαιοί οικισμοί, αξιολάτρευτα μοναστήρια, κλπ)

B. Προώθηση της βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης στον τοπική κοινωνία

1.Διαμόρφωση τοπικού οράματος =ανάπτυξη με ταυτότητα, μια κοινωνία που βλέπει μπροστά και χτίζει το μέλλον της.

2.Προσανατολισμός και σχεδιασμός τοπικής ανάπτυξης ( π.χ. πρότυποι αθλητικοί χώροι ,αντί για διάσπαρτα γήπεδα ,ένα αθλητικό κέντρο εθνικών προδιαγραφών= αθλητική αγωγή στην νέα γενιά και υγιείς πολίτες, σημαίνει αθλητές και πρωταθλητές, σημαίνει αθλητικό τουρισμό.

3.Προώθηση καινοτόμων σκέψεων και δράσεων προώθηση της καινοτομίας σαν μέσον, για την οικονομική βιωσιμότητα της τοπικής κοινωνίας.

4.Προώθηση καινοτόμων θεσμών και δομών ανάπτυξης.

5.Προώθηση της κοινωνίας της γνώσης και της δια βίου εκπαίδευσης.

6.Αξιοποίηση των τοπικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτουμε.

• γεωγραφική ιδιαιτερότητα,

• Ανάπτυξη τοπικών προϊόντων,

• ιστορία και πολιτισμός, με την μορφή του εξαίρετου και της αριστείας.

• Προώθηση υποδομών σύγχρονων σαν πόλο έλξης του δασικού- ορεινού τουρισμού, ευρωπαϊκών προδιαγραφών στην πόλη του Βαρνάβα με δυνατότητα παροχής υπηρεσιών.

• Προώθηση όλων των μορφών τουρισμού στα κιόσκια, στις όμορφες ρεματιές, στην παραλία του Βαρνάβα.

• Προώθηση των παραδοσιακών οικισμών και χωριών και οικιστικών συνόλων σε ιστορικά κέντρα και παραδοσιακό χωριό, ως πόλοι έλξης ειδικών μορφών τουρισμού, αναξιοποίητων ως τώρα.(βλέπε παραλία Βαρνάβα κλπ)

• Προώθηση συνεδριακού κέντρου κοινοτικού 500 -1000 ατόμων, βασική αναπτυξιακή δομή, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, με στόχο συνεδριακό τουρισμό όλο τον χρόνο.

Γ. Κοινωνία με αναπτυγμένη κοινωνική πρόνοια

1. Προώθηση μιας κοινωνικής πολιτικής για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, σαν έκφραση κοινωνικής δικαιοσύνης και συντελεστή παραγωγής.

2. Προώθηση και αναβάθμιση των υποστηρικτικών υπηρεσιών της τοπικής κοινωνίας με στήριξη των ευπαθών και μειονεκτούντων ομάδων και ατόμων αλλοδαπής καταγωγής κ.α.

3. Προώθηση υποδομών και βιώσιμων θεσμών κοινωνικής πρόνοιας

4. Προώθηση μιας κουλτούρας αλληλεγγύης και εθελοντισμού τοπικά.

5. Πρότυποι Ξενώνες τρίτης ηλικίας για τους δικούς μας ηλικιωμένους αλλά και για τουρισμό της 3ης ηλικίας (χειμερινός τουρισμός).

6. Στήριξη ατόμων με ειδικές ανάγκες, μια πόλη προσπελάσιμη για όλα τα άτομα, ανεξαρτήτως αναπηρίας.

7. Κέντρα δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών και εφήβων.

Δ. ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΜΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΗΘΙΚΗ

1.-Ανάδειξη και προστασία του εξαίρετου φυσικού περιβάλλοντος

2-Προώθηση δημιουργίας οικολογικών πάρκων

3. Διάσωση της ξεχωριστής τοπικής φυσικής ομορφιάς, πχ μελέτη, ανάδειξη και ανάπλαση στις ρεματιές με ρέοντα ύδατα του Βαρνάβα, όπως και τα πάμπολλα ξωκλήσια του χωριού.

4.Προώθηση τοπικά, ήπιων εναλλακτικών μορφών ενέργειας(αιολική, ηλιακή, βιοενέργεια)

Ε. Ευαισθητοποίηση ενεργών πολιτών

Να εμπνεύσουμε την τοπική κοινωνία, ώστε να κινητοποιηθούν οι τοπικές δυνάμεις, ώστε οι πολίτες της Κοινότητας να γίνουν ενεργοί πολίτες, ώστε οι ιδέες και τα οράματα να γίνουν στόχοι της τοπικής κοινωνίας.


Μιχάλης Αποστολόπουλος